Crypto Automated Trading

Φτου! Νο 10 στη σειρά

Ένας αναστεναγμός ανακούφισης ακούστηκε να αντηχεί μέσω του blockchain καθώς το μοναδικό σερί πτώσης της αγοράς 9 συνεχόμενων εβδομάδων έληξε καθώς το εβδομαδιαίο κερί έκλεισε πράσινο το βράδυ της Κυριακής. Εδώ γεννιέται το ερώτημα: βρήκαμε τον πάτο μας ή αυτό είναι ένα ράλι ανακούφισης πριν από ένα άλλο σκέλος κάτω; Η κυριαρχία του Bitcoin έχει αυξηθεί στο 47% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου του 40% - επιδεικνύοντας την πτήση προς την ασφάλεια στην αγορά τους τελευταίους μήνες ή την έξοδο της ρευστότητας από τα εναλλακτικά νομίσματα και τις αγορές κρυπτονομισμάτων γενικότερα. 

Το Bitcoin βρήκε υποστήριξη περίπου 28,000 $, αυτό συμβαίνει να είναι επίσης το επίπεδο αναστροφής 0.618 χρυσής αναλογίας Fibonacci - ένα πιθανό σήμα ότι βρέθηκε ένα ενδιάμεσο κάτω μέρος. Ωστόσο, καθώς η Fed έχει ξεκινήσει την ποσοτική σύσφιξη την 1η Ιουνίου, ο αντίκτυπος των χρεογράφων αξίας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Fed δήλωσε ότι θα πουλά κάθε μήνα δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικά αισθητή. Αυτή η εκτόνωση από τη Fed θα ωθήσει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου χαμηλότερα καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και η ρευστότητα συρρικνώνεται σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός. 

Όταν υποθέσουμε πού θα μπορούσε να είναι άλλος πυθμένας, αξίζει να λάβετε υπόψη τη θέση του κινητού μέσου όρου των 200 εβδομάδων (WMA). Το 200 WMA έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αξιόπιστος δείκτης των περιφερειακών πυθμένων της αγοράς bitcoin. Το 2015 το bitcoin έφτασε στο κάτω μέρος και βρήκε υποστήριξη στο 200 WMA στα 200 $ περίπου. Στα τέλη του 2018, το bitcoin έφτασε ξανά στον πάτο και βρήκε υποστήριξη στο 200 WMA στα 3,150 $. Στη συντριβή του Covid τον Μάρτιο του 2020, το bitcoin επανέλεξε το 200 WMA, αλλά για μια βδομάδα έσπασε για λίγο στα 5,500 $ – φτάνοντας τελικά στο χαμηλότερο των 3,800 $ περίπου. Σήμερα, το 200 WMA βρίσκεται στα 22,300 $. Θα μπορούσε αυτό να είναι το επόμενο επίπεδο bitcoin;

Σε συρροή με την τρέχουσα τοποθεσία του 200 WMA, η βάση κόστους On-Chain του bitcoin είναι επί του παρόντος 23,800 $. Ιστορικά, η αγορά τόσο στο 200 WMA όσο και στην περιοχή της Βάσης Κόστους On-Chain ήταν πολύ ελκυστική από την άποψη κινδύνου/ανταμοιβής. Αντίθετα, αυτές οι στιγμές είναι συχνά όταν η κρυπτογράφηση έχει τελειώσει και χρειάζεται κάποια σοβαρή ψυχολογική δύναμη για να πατήσετε το πράσινο κουμπί. Η τελευταία φορά που το bitcoin εισήλθε σε αυτή την περιοχή ήταν κατά το κραχ του Covid τον Μάρτιο του 2020 και κατέληξε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία αγοράς για τους επενδυτές που ήταν αρκετά γενναίοι για να το πάρουν κατά τη διάρκεια της αιχμής της συνθηκολόγησης και του φόβου της αγοράς, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται bitcoin κάτω από τα 6,000 $ για μια εβδομάδα.   

Αυτή την εβδομάδα, τα long Bitfinex έφτασαν επίσης στο υψηλό όλων των εποχών με περίπου 90,000 συμβόλαια BTC που αντιστοιχούν σε 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών με περίπου 54,000 συμβόλαια ήταν στις 22 Ιουλίου 2021, που σηματοδότησε την αρχή της ανόδου του bitcoin σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών. Το ερώτημα είναι: αυτοί οι έμποροι απλώς αντισταθμίζουν, έχοντας ήδη ρευστοποιήσει τις spot θέσεις τους; Ή πιο αισιόδοξα, διπλασιάζονται με την προσδοκία να επαναληφθεί η ιστορία, καθώς προβλέπουν ότι η παλίρροια θα αλλάξει και ο πάτος του bitcoin έχει περάσει;  

Ανεξάρτητα από το αν ο πυθμένας είναι μέσα ή περισσότερες αρνητικές πλευρές στον ορίζοντα, οι συμμετέχοντες στην αγορά με μέσο κόστος σε δολάρια σε αυτά τα επίπεδα πιθανότατα θα βιώσουν μια κερδοφόρα προσπάθεια εάν ο χρονικός ορίζοντας τους είναι αρκετά χρόνια. Όπως είπε κάποτε ένας σοφός επενδυτής «ήρθε η ώρα στην αγορά, όχι η ώρα της αγοράς».