Crypto Automated Trading

Stealth Moves, Market Grooves

Σε έναν κόσμο όπου ο παλμός της παγκόσμιας χρηματοδότησης δεν ησυχάζει ποτέ, μια σεισμική μετατόπιση κυματίζει από την καρδιά του νομισματικού συστήματος των ΗΠΑ. Το 2022 έγινε μάρτυρας της τολμηρής κίνησης της Federal Reserve να μειώσει τον κολοσσιαίο ισολογισμό της, ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προαναγγέλλοντας την αυγή της Ποσοτικής Σύσφιξης (QT). Ωστόσο, αντίθετα με τις προσδοκίες, οι επιπτώσεις του QT στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων ήταν μικρότερες από ό,τι αναμενόταν. Τώρα, βγαίνοντας από το περιθώριο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο, πρωτοστατώντας σε μια περίοδο ακόμη πιο αυστηρής Ποσοτικής Σύσφιξης. 

Μέσα στους περίπλοκους διαδρόμους της χρηματοοικονομικής μηχανικής, οι νομισματικές αρχές ενίσχυσαν διακριτικά τη ρευστότητα, μια κίνηση που αποσκοπούσε στην αποτροπή μιας επικείμενης τραπεζικής κρίσης – μια στρατηγική που εύστοχα ονομάζεται «Stealth Quantitative Easing». Ενώ ο πρωταρχικός στόχος της QT ήταν να μειώσει τη ρευστότητα, στρατηγικές ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως η μείωση του γενικού λογαριασμού του και κυρίως η έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, αντιστάθμισαν με ενδιαφέρον τον αντίκτυπο του QT. Αυτή η απροσδόκητη ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ άφησε πολλούς οικονομολόγους να ξύνουν τα κεφάλια τους. Αλλά καθώς το 2023 ξεδιπλώνεται, μια αλλαγή είναι αισθητή. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, ενισχύει διακριτικά τη δύναμη του QT με την κυκλοφορία ενός αυξημένου αριθμού ομολόγων και ομολόγων του Δημοσίου, εισάγοντας νέες πολυπλοκότητες στην αγορά. Όταν οι συμμετέχοντες αγοράζουν αυτά τα ομόλογα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά, να αναλάβουν χρέη ή να πουλήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία. Δεδομένου ότι τα γραμμάτια του Δημοσίου έχουν χαμηλό κίνδυνο διάρκειας, οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι πιο διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν μετρητά ή να αναλάβουν χρέη. Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκθεση στο επιτόκιο των ομολόγων και των ομολόγων του Δημοσίου αναγκάζει τους παράγοντες της αγοράς να επανεξετάσουν τον κίνδυνο, οδηγώντας τους συχνά στην πώληση περιουσιακών στοιχείων για να εξισορροπήσουν τον πρόσθετο κίνδυνο που οδηγεί σε περαιτέρω αυστηροποίηση. 

Αυτή η αλλαγή εγείρει ένα πιεστικό ερώτημα: Ποιος κατευθύνει πραγματικά την πορεία του QT; Είναι η Federal Reserve ή το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ; Καθώς το Υπουργείο Οικονομικών αποδεσμεύει πιο επικίνδυνα ομόλογα, τα ενδιαφερόμενα μέρη της αγοράς βρίσκουν τον εαυτό τους να προσαρμόζει βιαστικά στρατηγικές για να μετριάσει αυτές τις νέες αβεβαιότητες. 

Εδώ είναι η ανατροπή: παρά τις μνημειώδεις αλλαγές και τις κρυφές επιχειρήσεις, μπορεί να μην είναι αρκετό για να εκτροχιάσει το διαρκές ράλι των μετοχών που παρατηρήθηκε φέτος καθώς μια καταιγίδα μπορεί να δημιουργηθεί στον ορίζοντα. Καθώς προχωράμε, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια εποχή απρόβλεπτου, όπου οι τάσεις της αγοράς αψηφούν τη συμβατική σοφία και οι νομισματικές ενέργειες προκαλούν συνεχώς μακροχρόνιες πεποιθήσεις. Ο οικονομικός χορός μεταξύ χαλάρωσης και σύσφιξης συνεχίζεται.

Αυτό το συναίσθημα τονίζεται περαιτέρω καθώς οι επενδυτές αναλύουν τα πρακτικά από την πρόσφατη συνεδρίαση της FOMC τον Ιούλιο. Οι σημειώσεις αποκαλύπτουν αυξημένες ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων για επικείμενες πληθωριστικές απειλές, υποδηλώνοντας μια έκκληση για πιο δυναμική νομισματική παρέμβαση. Επί του παρόντος, η συναίνεση των επενδυτών βλέπει μόνο 13% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed στην προσεχή συνέλευση του Σεπτεμβρίου.

Καθώς η αγορά κρυπτογράφησης έχει επανειλημμένα υπαινιχθεί ότι θα σπάσει την καλοκαιρινή της στασιμότητα, η ενοποίηση που διήρκεσε πάνω από δύο μήνες φαίνεται να εξακολουθεί να κυριαρχεί. Από τεχνικής άποψης, το μοτίβο σφήνας με το οποίο διαπραγματεύεται το Bitcoin από το χαμηλό του Νοεμβρίου μόλις έφτασε σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς έχει καταρρεύσει μέσω της υποστήριξής του στη γραμμή τάσης. Τα ιστορικά δεδομένα από το γράφημα άφησαν πολλούς ταύρους να ελπίζουν σε ένα ράλι προς την αντίσταση των 34,000 δολαρίων, καθώς στις προηγούμενες τρεις περιπτώσεις που το Bitcoin έβγαλε την υποστήριξή του στη γραμμή τάσης, αυξήθηκε κατά 46%, 47% και 26% αντίστοιχα. Αυτή η αλληλεπίδραση με την υποστήριξη παρουσίασε ένα ιδανικό παράθυρο για μια θέση long στο Bitcoin, ωστόσο, οι ταύροι έχασαν αυτόν τον αγώνα από τις αρκούδες. Το επόμενο βασικό επίπεδο φαίνεται να βρίσκεται γύρω στα $25,000, τα οποία οι ταύροι θα κοιτάξουν να κρατήσουν πριν επιστρέψουν στα $30,000.

Δείτε το γράφημα στο TradingView εδώ.