Crypto Automated Trading

Πώς να κάνετε συναλλαγές με το RSI: Ο καλύτερος τεχνικός δείκτης "Κάθε μέρα".

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις από το First-time Trades είναι: ποιος είναι ο τέλειος δείκτης συναλλαγών;

Ο τέλειος δείκτης συναλλαγών, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Οι προτιμήσεις κάθε εμπόρου, το χρονικό πλαίσιο και οι συνθήκες της αγοράς έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επιλογή του καλύτερου δείκτη που θα χρησιμοποιηθεί σε μια στρατηγική συναλλαγών.

Όταν πρόκειται για την επιλογή δεικτών συναλλαγών, μου αρέσει να κάνω τα πράγματα απλά. Οι φανταχτεροί και προηγμένοι δείκτες συναλλαγών μπορούν να σας προσφέρουν υψηλή ακρίβεια σε συγκεκριμένες συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, χρειάζονται εμπειρία και εκτενές backtesting των ιστορικών αποτελεσμάτων πριν χρησιμοποιηθούν για ζωντανές συναλλαγές. Δεν ενδείκνυνται σε όσους δεν μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς τα πολύπλοκα και μικτά αποτελέσματα που συχνά παρέχουν αυτοί οι δείκτες.

Από τους πιο χρησιμοποιούμενους δείκτες, ο Δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) είναι μια πολύ ευέλικτη επιλογή και συχνά προσφέρει ακριβή σήματα, ειδικά σε μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια. Ο έμπορος μπορεί να το στήσει και να το ερμηνεύσει πολύ γρήγορα.

Τι είναι το RSI;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο RSI μετράει την ισχύ της τάσης της τιμής μέσα σε έναν δεδομένο αριθμό περιόδων, γενικά 14. Σε αυτήν την περίπτωση, ο συνολικός χρόνος που θα λαμβάνεται υπόψη θα είναι 14 ημέρες στο ημερήσιο διάγραμμα, 14 ώρες σε ωριαία, 7 ώρες στο γράφημα των 30 λεπτών και ούτω καθεξής… Εδώ είναι ο τύπος:

Φόρμουλα RSI

Ο τύπος λαμβάνει υπόψη το ποσοστό των ανοδικών τιμών σε σύγκριση με εκείνες προς τα κάτω. Η γενική ιδέα είναι ότι όσο πιο γρήγορα η τιμή κινείται προς τα πάνω, τόσο πιο πιθανό είναι να υποχωρήσει προς τα κάτω.

Ο RSI είναι πολύ απλός στη χρήση, καθώς η τιμή του δείκτη μπορεί να κυμαίνεται μόνο μεταξύ 0 και 100, ο έμπορος μπορεί να αναγνωρίσει εύκολα τις συνθήκες τιμής υπεραγοράς και υπερπώλησης.

Πώς να ερμηνεύσετε τις αξίες;

Γενικά, τιμές κάτω από το 30 υποδεικνύουν ότι η τιμή υπέστη ακραίες πιέσεις στο πρόσφατο παρελθόν και πιθανότατα θα βιώσει ένα «ράλι ανακούφισης» σύντομα. Από την άλλη πλευρά, τιμές άνω του 70 σηματοδοτούν ένα επίπεδο υπεραγοράς που θα μπορούσε να επανέλθει γρήγορα.

Γραμμές υπεραγοράς και υπερπώλησης RSI

Όσο εύκολο κι αν φαίνεται, οι συναλλαγές που βασίζονται μόνο σε αυτά τα απλά σήματα μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά μόνο υπό μία προϋπόθεση. Η αγορά πρέπει να κινηθεί κυρίως πλευρικά χωρίς σαφή τάση. Με αυτόν τον τρόπο, ο RSI θα χρησιμοποιηθεί ως αντίθετος δείκτης, υποδεικνύοντας την πιθανότητα ότι η τιμή αλλάζει κατεύθυνση. Στη συνέχεια, ο έμπορος θα πουλούσε το περιουσιακό στοιχείο όταν το RSI είναι πάνω από 70 και θα το αγόραζε όταν η αξία πέσει κάτω από το 30.

Τι γίνεται όταν η τιμή έχει έντονη τάση; Σε αυτή την περίπτωση, ο RSI χάνει σημαντικά την ακρίβειά του και, για παράδειγμα, μπορεί να δώσει σήμα για πώληση, ενώ υπάρχει ακόμα περιθώριο για ανοδική τιμή.

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το RSI;

Η σύλληψη των συνθηκών τιμής υπεραγοράς και υπερπώλησης είναι μόνο η πιο απλή περίπτωση χρήσης του δείκτη. Ο RSI παρέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τάση των τιμών και αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι σημαντικές σε οποιαδήποτε κατάσταση της αγοράς. 

Η εξέταση μόνο της αξίας του RSI είναι μια περιορισμένη προσέγγιση. Μια δυναμική ανάλυση παρέχει έναν διαφορετικό τρόπο να δούμε την τάση, αυτή τη φορά από την άποψη της δύναμής της. 

Φανταστείτε να εκτοξεύετε μια μπάλα στον αέρα. Στην αρχή, η μπάλα επιταχύνει γρήγορα για την αρχική ώθηση. Στη συνέχεια, όμως, καθώς η αρχική δύναμη εξασθενεί, η ταχύτητα της μπάλας μειώνεται αργά έως ότου η βαρύτητα γίνει ισχυρότερη και η μπάλα επανέρχεται στο έδαφος. Αυτό το πολύ σαφές παράδειγμα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Και το RSI είναι ο τέλειος δείκτης που μπορεί να μετρήσει το ρεύμα επιτάχυνση της τιμής για να προβλέψουμε τις πιθανότητες αντιστροφής.

Εξετάζοντας πώς εξελίσσεται ο RSI με την πάροδο του χρόνου μαζί με το διάγραμμα τιμών, είναι δυνατό να εντοπιστούν ενδεχόμενες αποκλίσεις μεταξύ του δείκτη και της τιμής. Αυτές οι αποκλίσεις είναι από τα πιο ακριβή σημάδια ότι η τιμή πρόκειται να επανέλθει σύντομα.

Πώς να εντοπίσετε τις αποκλίσεις;

Μπορούμε να χωρίσουμε τις αποκλίσεις σε δύο ομάδες, τις ΚΛΑΣΣΙΚΑ και την κρυμμένο.

A κλασική απόκλιση ταύρου συμβαίνει όταν η τιμή κάνει χαμηλότερο χαμηλό και ταυτόχρονα, ο δείκτης δημοσιεύει υψηλότερο χαμηλό. Αυτό το μοτίβο είναι συνήθως μια καλή ένδειξη ότι η πτωτική τάση εξασθενεί και υπάρχουν καλές πιθανότητες αντιστροφής. Από την άλλη πλευρά, το υψηλότερο υψηλό μιας τιμής μαζί με το χαμηλότερο υψηλό ενός RSI υποδηλώνουν ότι η τάση αποδυναμώνεται και αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ευκαιρία για πώληση.

Τεράστια απόκλιση που δείχνει το τέλος της Bear Market για το BTC

Μια κρυφή ανοδική απόκλιση από την άλλη πλευρά συμβαίνει όταν η τιμή σχηματίζει υψηλότερο χαμηλό, ενώ ο RSI κάνει χαμηλότερο χαμηλό. Ακολουθεί μια οπτική ανασκόπηση των κύριων αποκλίσεων Bullish, συνήθως αντιπροσωπεύουν πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες αγοράς.

κύρια συμπεράσματα

  • Να προσέχετε πάντα το RSI Παράλληλα με το διάγραμμα τιμών, συχνά προσθέτει στοιχεία για την ανάλυση 
  • Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό πλαίσιο, τόσο πιο χρήσιμο γίνεται το RSI
  • Συναλλαγείτε σύμφωνα με τον κανόνα 30 – 70, αλλά μόνο εάν η αγορά δεν είναι γενικά πολύ ασταθής
  • Κατά τη διάρκεια ανοδικών και καθοδικών τάσεων αναζητήστε αποκλίσεις τιμών με τον RSI για να πάρετε μια ιδέα σχετικά με την ορμή της τιμής
  • Ποτέ μην πραγματοποιείτε συναλλαγές μόνο σύμφωνα με το RSI, χρησιμοποιήστε αυτόν τον δείκτη ως επιβεβαίωση πριν εισέλθετε σε μια συναλλαγή.