Crypto Automated Trading

Πράσινο φως μπροστά;

Το πιθανότατα πιο συχνά επαναλαμβανόμενο ρητό σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά έχει ομοιοκαταληξία. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για αγορές. Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος του 2023 αντιμετώπισαν εξαιρετικά καλά τις αγορές Crypto. Το Bitcoin είναι πολύ πάνω από 40 $ και πολλά Altcoins έχουν ακολουθήσει. Επίσης, δεν αισθάνεται απλώς σαν «κενή» ευφορία. Η πραγματική τεχνολογική καινοτομία τροφοδοτεί μέρος της πορείας.

Η αναβάθμιση Taproot του Bitcoin έχει προσθέσει πραγματική δυνατότητα προγραμματισμού στο Bitcoin Old Orange Lady που δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν ανοιχτό στην καινοτομία. Αυτό έχει ενεργοποιήσει τα Ordinals, τα οποία είναι ουσιαστικά NFT στο Bitcoin, καθώς και τα διακριτικά «BRC-20». Για τις αλυσίδες έξυπνων συμβάσεων, η συζήτηση για την επεκτασιμότητα χωρίζεται σαφώς στις γραμμές του μονολιθικού έναντι του αρθρωτού. Οι μονολιθικές, γρήγορες αλυσίδες Layer-1, όπως η Solana, έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην εμπειρία χρήστη έναντι των «αρθρωτών» αλυσίδων όπως το Ethereum που προσβλέπουν σε «συσσωρεύσεις» Layer-2 και άλλη τεχνολογία κλιμάκωσης για ανάπτυξη. Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν σημειώσει μεγάλη τεχνική πρόοδο που φέρνει μαζί της νέες εφαρμογές, παιχνίδια και πολλά άλλα. Ακόμη και τα NFT είναι ξανά σε άνοδο.

Από την άλλη πλευρά, τα μακροοικονομικά γεγονότα, από το προφανές τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων έως την επικείμενη έγκριση του πρώτου ETF του Bitcoin, έχουν ευθυγραμμιστεί καλά προς όφελος των αγορών κρυπτογράφησης. Πάνω από όλα αυτά, το επόμενο Bitcoin Halving τον Απρίλιο του 2024 πλησιάζει γρήγορα.

Αν κοιτάξουμε τους προηγούμενους κύκλους για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί, μπορούμε να κάνουμε μια σειρά από παρατηρήσεις. Ιστορικά, το ισχυρότερο μέρος μιας Bull Market ακολούθησε το Halving, δεν προηγήθηκε. Επίσης, ιστορικά, έχουμε δει αυξήσεις στην τιμή BTC τον Δεκέμβριο του 2017, την οποία ακολούθησε η bear market 2018/19. Είδαμε επίσης την πορεία του Δεκεμβρίου 2020 που προηγήθηκε της αγοράς Bull του 2021.

Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι το ενδιαφέρον λιανικής για το Bitcoin και το crypto δεν πλησιάζει καθόλου τα προηγούμενα επίπεδα. Τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Δεκέμβριο του 2020, οι αναζητήσεις Bitcoin στο google κορυφώθηκαν. Επί του παρόντος εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2021. Σε ποιο επίπεδο τιμών Bitcoin θα επανέλθει το ενδιαφέρον λιανικής; Σε περίπτωση επανεμφάνισης του ενδιαφέροντος, η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να επιταχυνθεί περαιτέρω. Δεδομένου του επιπέδου του λιανικού ενδιαφέροντος και της πλησιέστερης μείωσης κατά το ήμισυ, μπορεί να φαίνεται ότι ακολουθούμε την πορεία του Δεκεμβρίου 2020 και όχι του 2017.

Όλα αυτά, φυσικά, ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά. Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχουμε μάθει εμείς οι κουρασμένοι επιζώντες από αμέτρητες bear markets, είναι ότι τα πράγματα σπάνια εξελίσσονται όπως αναμενόταν. Απροσδόκητα άσχημα νέα από τη ρυθμιστική πλευρά των ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμα να φτάσουν. Ή το οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να πάρει μια στροφή προς το χειρότερο, κάτι που φαίνεται πιο πιθανό παρά όχι. Στο τέλος της ημέρας, χωρίς τους ελέγχους COVID Stimulus, με την ύφεση να έχει ενεργοποιηθεί και να έχει καεί σε κρυπτογράφηση στο παρελθόν, το λιανικό εμπόριο μπορεί επίσης απλώς να μην έχει τα χρήματα για να επενδύσει ξανά. Μπορεί να υπάρχει κάποια ομοιοκαταληξία, αλλά η ιστορία θα μπορούσε να καταλήξει να πάρει μια πολύ απροσδόκητη στροφή προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Προς το παρόν όμως ας γιορτάσουμε καλά Χριστούγεννα. Μετά από τα τελευταία 2 χρόνια το αξίζαμε.