Το εμπόριο ως χόμπι
Crypto Automated Trading

Εμπόριο ως χόμπι – 5 συμβουλές για αρχάριους

Για όσους αναζητούν πλούτο, το εμπόριο μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια προσοδοφόρα δραστηριότητα. Ωστόσο, αν και πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν εμπόριο ως χόμπι, δεν μπορούν/δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Στην πραγματικότητα, πολλοί επιτυχημένοι έμποροι εμπορεύονται ως χομπίστες για μία ή δύο ώρες την ημέρα και κερδίζουν το πρωταρχικό τους εισόδημα από άλλες δραστηριότητες. 

Τέτοιοι άνθρωποι προτιμούν τις συναλλαγές ως παράπλευρη φασαρία, επειδή οι συναλλαγές συνοδεύονται από πολλές αβεβαιότητες, ενώ μια εργασία πλήρους απασχόλησης σας παρέχει ασφάλεια. Εάν θέλετε να κάνετε συναλλαγές, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να μάθετε. Ακόμη και το εμπόριο ως χομπίστας απαιτεί από εσάς να επενδύσετε σημαντικό χρόνο, επειδή, εάν θέλετε να συνεχίσετε να το κάνετε, δεν έχετε την πολυτέλεια να κάνετε λάθη αρχάριου.

Έτσι, για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν τις συναλλαγές ως χόμπι, ακολουθούν 5 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε το κεφάλαιό σας και να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας στο ελάχιστο χρονικό διάστημα.

1. Εμπορεύστε μόνο αυτά που έχετε την πολυτέλεια να χάσετε

Το εμπόριο είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. Κανείς δεν κερδίζει συνεχώς και αναπόφευκτα θα πρέπει να έχετε κάποιες απώλειες. Μάθετε να το αποδέχεστε αυτό γιατί δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Στην πραγματικότητα, είναι καλό γιατί όσο πιο γρήγορα λάβετε τις απώλειές σας, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειές σας.

Για να διαχειριστείτε σωστά το ρίσκο, να προστατέψετε το κεφάλαιό σας και να παραμείνετε στο παιχνίδι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μην επενδύσετε ποτέ περισσότερα από όσα μπορείτε να χάσετε, σε οποιαδήποτε μεμονωμένη συναλλαγή. Σύμφωνα με έρευνα, οι περισσότεροι επιτυχημένοι έμποροι κινδυνεύουν λιγότερο από 1% ή 2% του εμπορικού τους κεφαλαίου σε οποιαδήποτε θέση. Αυτό σημαίνει ότι μειώνετε τους χαμένους πολύ πριν γίνουν σημαντικά προβλήματα.

Ανταλλάξτε μόνο όσα μπορείτε να αποκτήσετε για να χάσετε
Ανταλλάξτε μόνο όσα μπορείτε να αποκτήσετε για να χάσετε

Συνολικά, βεβαιωθείτε ότι τα χρήματα με τα οποία συναλλάσσεστε δεν έχουν άλλες σημαντικές υποχρεώσεις όπως η πληρωμή του στεγαστικού σας δανείου ή των διδάκτρων των παιδιών σας. Θα πρέπει να είναι τα επιπλέον χρήματά σας. Εάν δεν έχετε επιπλέον χρήματα, συνεχίστε να αποταμιεύετε μέχρι να φτάσετε στο ασφαλές ποσό που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τις συναλλαγές.

Οι συναλλαγές μπορεί να είναι εθιστικές και χρειάζονται υψηλά επίπεδα πειθαρχίας εάν δεν θέλετε τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Τη στιγμή που κερδίζετε, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να επενδύσετε περισσότερα στην επόμενη συναλλαγή σας, ελπίζοντας να έχετε μεγαλύτερη απόδοση. Αυτό συμβαίνει επειδή το να ρισκάρεις χρήματα και να κερδίζεις σου δίνει μια βιασύνη ντοπαμίνης, κάτι που σε κάνει να θέλεις να πάρεις μεγαλύτερα ρίσκα στην καταδίωξη για μεγαλύτερες βιασύνες ντοπαμίνης.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε ορίσει εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό κινδύνου και, στη συνέχεια, τηρήστε τον αυστηρά. Επίσης, αρχικά, αποφύγετε οτιδήποτε έχει άπειρες πιθανότητες απώλειας, όπως λογαριασμούς μόχλευσης.

2. Μάθετε τα βασικά

Το εμπόριο έχει τους δικούς του κανόνες και γλώσσα. Πριν επενδύσετε τα χρήματα που κερδίσατε με κόπο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε όλους τους κανόνες και τις δομές της αγοράς. Αυτό που φαίνεται να είναι απλό με την πρώτη ματιά περιλαμβάνει κρυμμένους κινδύνους, έξοδα και συνέπειες.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους καλύτερους χρόνους και συνθήκες συναλλαγών, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα σενάρια όταν οι στρατηγικές σας θα λειτουργήσουν και όχι. Δεδομένου ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εξαιρετικά ασταθείς και το δημόσιο αίσθημα αλλάζει γρήγορα, βεβαιωθείτε ότι εξετάζετε την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς πριν από τις συναλλαγές.

Μάθετε τα Βασικά
Μάθετε τα Βασικά

Για να αποφευχθεί η σύγχυση, είναι επίσης σημαντικό να μάθετε τους σημαντικούς όρους που χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές, όπως οι διαφορετικοί τύποι παραγγελιών. Αυτές περιλαμβάνουν εντολές αγοράς, εντολές stop-limit, εντολές διακοπής και οριακές εντολές, μεταξύ άλλων. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς εκτελείται το καθένα από αυτά και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Επομένως, όταν η αγορά παρουσιάζει διακυμάνσεις, θα γνωρίζετε ποιους τύπους παραγγελιών να χρησιμοποιήσετε και ποιους να αποφύγετε και πώς να χειριστείτε τις επενδύσεις και τα περιουσιακά σας στοιχεία σαν επαγγελματίας.

Ουσιαστικά, το προφίλ κινδύνου και το δυναμικό κέρδους σας θα είναι πιο υγιή εάν γνωρίζετε περισσότερα για την αγορά. Μην εισέρχεστε στην αγορά στα τυφλά εάν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία συναλλαγών. Και προσέξτε τις προμήθειες διαπραγμάτευσης που χρεώνουν τα χρηματιστήρια – το overtrading είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι.

3. Να είστε υπομονετικοί

Η υπομονή, η πειθαρχία και η συνέπεια είναι βασικά αν θέλετε να πετύχετε στην χρηματοπιστωτική αγορά. Το εμπόριο δεν είναι τόσο απλό όσο η αγορά και η πώληση. Η χρηματοπιστωτική αγορά είναι πολύ περίπλοκη κάτω από την επιφάνεια και δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα ή χάπι που να σας βοηθήσει να το καταλάβετε αμέσως. Επομένως, να είστε έτοιμοι να αφιερώσετε χρόνο για να το μάθετε.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι απλά δεν μπορείτε να κερδίσετε όλες τις συναλλαγές. Οι περισσότεροι έμποροι στοχεύουν να κερδίστε με περίπου 50% έως 60% των επενδύσεών τους. Αυτό είναι περισσότερο από αρκετό γιατί κερδίζουν περισσότερα από τους νικητές τους παρά να χάνουν από τους ηττημένους τους. Επομένως, πρέπει να είστε υπομονετικοί προτού δείτε αποτελέσματα και πρέπει να αποδεχτείτε ότι η λήψη ζημιών είναι το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συνιστάται επίσης να ξεκινήσετε από μικρά αν θέλετε να κάνετε εμπόριο ως χόμπι. Είναι συναρπαστικό και ανταποδοτικό να βλέπετε τις μικρές επενδύσεις σας να αυξάνονται με τον καιρό χωρίς να διακυβεύονται οι αποταμιεύσεις σας ή οι μακροπρόθεσμοι οικονομικοί σας στόχοι. Δεν πρέπει να σκέφτεστε τις συναλλαγές εάν δεν έχετε ήδη μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Επιπλέον, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι δυναμικές. Για να παραμείνετε στην κορυφή του παιχνιδιού σας, πρέπει να επενδύσετε τον χρόνο σας και να συνεχίσετε να μαθαίνετε.

4. Γνωρίστε τους κινδύνους του Trading ως χόμπι

Συνολικά, υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι στις συναλλαγές. Εάν είστε αρχάριος που διαπραγματεύεστε τίτλους χαμηλής μεταβλητότητας/χαμηλού κινδύνου, μπορεί να χάσετε γρήγορα τα χρήματά σας σε προμήθειες συναλλαγών εάν κάνετε υπεραγορές. Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να χάσετε χρήματα αποτυγχάνοντας να παρακολουθείτε τακτικά την αγορά, χάνοντας έτσι σημαντικές κινήσεις/ανατροπές.

Γνωρίστε τους κινδύνους του εμπορίου ως χόμπι
Γνωρίστε τους κινδύνους του εμπορίου ως χόμπι

Διαφορετικοί τύποι επενδύσεων έχουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου. Η επένδυση σε διαχειριζόμενους τίτλους μπορεί να προσφέρει μια σταθερή και προβλέψιμη ροή εσόδων. Είναι ιδανικά για συνετό οικονομικό προγραμματισμό, επειδή μια ομάδα ειδικών παρακολουθεί το χαρτοφυλάκιο και λαμβάνει αποφάσεις καθημερινά.

Τα κρυπτονομίσματα, τα spreads, οι ζεύξεις, τα νομίσματα και τα συμβόλαια για διαφορά (CFD) είναι δημοφιλή στους χομπίστες εμπόρους. Αυτά τα οχήματα είναι συναρπαστικά επειδή είναι πτητικά. Επιπλέον, οι μεσίτες παρέχουν μόχλευση και περιθώριο, επιταχύνοντας τόσο τα κέρδη όσο και τις ζημίες. Σαφώς, αυτά ενέχουν πολλούς κινδύνους, καθώς μπορεί να χάσετε τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά.

5. Αναζητήστε καθοδήγηση από αξιόπιστες πηγές

Όλοι φαίνεται να έχουν συμβουλές για συναλλαγές, ειδικά σε ανοδικές αγορές. Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους και οι συμβουλές τους είναι αυθεντικές ενώ οι περισσότεροι όχι. Εάν διαπραγματεύεστε λίγα χρήματα για διασκέδαση, μπορεί να μην σας ενοχλεί πολύ η ποιότητα του εμπορίου. Ωστόσο, εάν έχετε αποφασίσει να επενδύσετε ένα σημαντικό ποσό, καλό είναι να ζητήσετε συμβουλές από αξιόπιστες πηγές και, κυρίως, να κάνετε τη δική σας έρευνα.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις συναλλαγές, ξεκινήστε διαβάζοντας τα κλασικά για τις συναλλαγές. Στη συνέχεια, μιλήστε με τον οικονομικό σας σύμβουλο, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη προσέγγιση για τις προσωπικές σας περιστάσεις. Δεν θα ξυπνήσετε αύριο ως έμπειρος επενδυτής με χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων επενδύσεων, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί γιατί οι συναλλαγές είναι μια συνεχής εμπειρία εκμάθησης. Ο οικονομικός σας σύμβουλος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς τα χρήματά σας μπορεί να αποδίδουν καλύτερα, αφού καθορίσετε τους οικονομικούς σας στόχους, τη σταθερότητα και το μακροπρόθεσμο επενδυτικό σας σχέδιο.

Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε έρευνα για κρυπτονομίσματα πριν επενδύσετε τα χρήματά σας. Coinmarketcap είναι ένας ιδιαίτερα προτεινόμενος ιστότοπος όπου μπορείτε να λάβετε πληροφορίες για κάθε διαθέσιμο κρυπτονόμισμα και διακριτικό. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κεφαλαιοποίηση, την προσφορά και τον όγκο συναλλαγών.

Ένας άλλος καλός τρόπος για να μάθετε περισσότερα για τα κρυπτονομίσματα είναι να διαβάζετε ειδήσεις που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα σε μεγάλα ιστολόγια και δημοσιεύσεις. Μερικές φορές μπορεί να βρείτε πολύτιμες πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως οι συνομιλίες Telegram και Quora.

Τελικές λέξεις

Τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει ένα από τα κύρια οχήματα συναλλαγών. Για μερικούς ανθρώπους, το εμπόριο έχει γίνει ακόμη και χόμπι και κάτι στο οποίο ξοδεύουν μερικές ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο, προτού προχωρήσετε πρώτα, αφιερώστε χρόνο για να μάθετε για τις συναλλαγές για να αποφύγετε ζημιές. Επιλέξτε την πιο αποτελεσματική ανταλλαγή και πορτοφόλι, καθώς και εργαλεία συγκριτικής αξιολόγησης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.