Crypto Automated Trading

Εβδομάδα ETF

Χρειάστηκαν μόνο 10 χρόνια, μια δίκη κέρδισε στην έφεση και οικονομικοί γίγαντες όπως η BlackRock και η Fidelity εμπλακούν ώστε η SEC να παραδεχτεί τελικά την ήττα και να εγκρίνει ένα Bitcoin Spot ETF. Φυσικά μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι λίγα πράγματα σχετικά με την κρυπτογράφηση συμβαίνουν χωρίς δράμα. Την Τρίτη, οι Hackers ανέλαβαν τον λογαριασμό X/Twitter της SEC και ανακοίνωσαν ότι το ETF εγκρίθηκε. Η δήλωση ανακλήθηκε γρήγορα από την SEC μόνο για να ανακοινωθεί τελικά η έγκριση την Τετάρτη. Την Πέμπτη στα εγκαίνια της αγοράς NASDAQ, η Blackrock θα χτυπήσει το κουδούνι για να ανακοινώσει επίσημα την εισαγωγή του προϊόντος ETF IShares Bitcoin Trust. 10 άλλοι πάροχοι ETF, συμπεριλαμβανομένων των Grayscale και VanEck, ξεκινούν την ίδια στιγμή. Είναι ενδιαφέρον ότι η αγορά αντέδρασε παρόμοια τόσο στην «ψεύτικη» ανακοίνωση και στην πραγματική ανακοίνωση: το Bitcoin έκανε ράλι, το Ethereum αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Η αστάθεια είναι τρελή, επομένως, τη στιγμή που διαβάζετε αυτό, οι αγορές μπορεί να έχουν ξαναγυρίσει προς τα πάνω, προς τα κάτω ή προς τα πλάγια.

Από όποια πλευρά και να το δείτε, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης. Ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που έχει παραβιαστεί από έναν ανώνυμο προγραμματιστή και θεωρείται ότι χρησιμοποιείται μόνο για κακόβουλους λόγους, μπορεί τώρα να διαπραγματευτεί μέσω ενός προϊόντος ETF. Οποιοσδήποτε θεσμικός επενδυτής, όπως τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία ή τα αμοιβαία κεφάλαια, μπορεί πλέον να έχει πραγματικό πραγματικό Bitcoin χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθείτε με φύλαξη, πορτοφόλια ή λογαριασμούς με μη ελεγχόμενες ανταλλαγές κρυπτογράφησης. Αναμφισβήτητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των κρυπτογράφησης, το «όχι τα κλειδιά σας, όχι τα νομίσματα» δεν ισχύει πλέον καθώς για τους περισσότερους τακτικούς επενδυτές εκτός από τους καθαριστές κρυπτογράφησης, η κατοχή ενός ETF είναι εξίσου καλή με την κατοχή του Bitcoin απευθείας στην αλυσίδα. Τα ETF απολαμβάνουν νομική προστασία, φορολογικά πλεονεκτήματα και δεν μπορούν να παραβιαστούν και να αποστραγγιστούν όπως ένα Crypto Exchange. Πόσος χρόνος θα περάσει έως ότου οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές θα θελήσουν να έχουν ένα ορισμένο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους που θα διατεθεί στο Bitcoin;

Αφού το ETF είναι πριν από το ETF όμως. Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα σε ένα πιθανό Ethereum ETF. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιμετωπίζει προθεσμίες για τη λήψη αποφάσεων για διάφορες αιτήσεις μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου. Δεδομένης της στενής απόφασης 3:2 που έλαβαν οι επίτροποι της SEC για να εγκρίνουν το Bitcoin ETF, η προσδοκία είναι ότι η όρεξη μεταξύ της SEC για ένα ETH ETF είναι χαμηλότερη από χαμηλή. Αλλά οι ίδιοι μεγάλοι θεσμικοί παίκτες πιέζουν για αυτό και το προηγούμενο υπάρχει πλέον. Ίσως είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε για την SEC γιατί ένα ETH ETF δεν θα λάβει την ίδια μεταχείριση με το BTC ETF. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι εικασίες και οι φήμες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα ράλι κάλυψης του Ethereum τους επόμενους μήνες καθώς η αγορά επανατοποθετείται.

Στο μεταξύ, πλησιάζει και το Bitcoin Halvening. Άλλες αφηγήσεις που πρέπει να προσέξετε εμφανίζονται με το AI/Blockchain (Σε αντίθεση με το 2017 ίσως αυτή τη φορά στην πραγματικότητα;), το συνηθισμένο σύνολο νέων συναρπαστικών L1 που εκτοξεύονται (Monad, Berachain και SEI τραβούν την προσοχή) και φυσικά ο ενθουσιασμός αυξάνεται γύρω από το restaking και αλυσίδες εφαρμογών που ασφαλίζονται από αυτό (Eigenlayer, Celestia, Dymension). Οι καταλύτες είναι σίγουρα στη θέση τους για ένα ενδιαφέρον 2024.