κατάρρευση της αγοράς του κορωνοϊού
Trading Bots Συμβουλές Trading

Η κατάρρευση της αγοράς Coronavirus το 2020 – Πώς να προστατέψετε το χαρτοφυλάκιό σας;

Υπάρχει μια κινεζική κατάρα που λέει «Μακάρι να ζήσεις ενδιαφέρουσες στιγμές.» – είτε μας αρέσει είτε όχι, τέτοιες εποχές ζούμε. Ο φόβος του COVID-19 πυροδότησε ένα κραχ της παγκόσμιας αγοράς Coronavirus το 2020. Κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν φαίνεται να είναι πλέον ασφαλές. Τι να αγοράσετε και πώς να προστατέψετε το χαρτοφυλάκιό σας σε τέτοιες αβέβαιες στιγμές;

Είμαστε επίσημα σε μια (κληρονομιά) Bear αγορά.

Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως σημείωσαν πτώση με επιτόκια που δεν είχαν ξαναδεί. Αυτή η κατάρρευση της αγοράς του Coronavirus είχε ήδη ξεπεράσει ακόμη και τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση το 2008. Τότε οι τιμές είδαν μια πιο σταδιακή πτώση. Αυτό είναι ένα πολύ συναρπαστικό παράδειγμα του πώς η ευφορία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε εκτεταμένη πώληση πανικού. 

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε πλήρη καραντίνα αποτελούν το τέλειο παράδειγμα ενός απροσδόκητου εκδήλωση μαύρου κύκνου. Αυτό αναφέρεται στο γεγονός που κανένας επενδυτής δεν λαμβάνει υπόψη στη στρατηγική συναλλαγών του. Όταν συμβεί αυτό, αλλάζει εντελώς το τρέχον και το μελλοντικό σενάριο και απαιτεί νέες αξιολογήσεις για την κατανομή περιουσιακών στοιχείων.

Εξετάζοντας το μακροπρόθεσμο διάγραμμα του SP500 Futures, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η αγορά των 200 MA δείχνει ξεκάθαρα το χάσμα μεταξύ των περιόδων της αγοράς Bear και Bull. Την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του δείκτη που μετράει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας έσπασε αυτό το βασικό επίπεδο, τερματίζοντας, τεχνικά μιλώντας, τη μεγαλύτερη αγορά Bull όλων των εποχών.

Εβδομαδιαία σπασμένα 200MA – Έναρξη της bear market στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ

Πόσο μπορεί να διαρκέσει;

Το 2008, χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος από την τιμή για να ξεπεράσει τα 200 MA και να φτάσει στον πάτο. Φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του τρέχοντος αρχικού sell-off, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο για να ξεκινήσει μια ανάκαμψη. Από την άλλη πλευρά, η πιο σοβαρή ύφεση μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι αυτή τη φορά τα γεγονότα που εκτυλίσσονται θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι κανένας επενδυτής δεν έχει μια κρυστάλλινη σφαίρα για να προβλέψει το μέλλον. Αυτές είναι οι στιγμές που η τεχνική ανάλυση μπορεί να παρέχει ελάχιστη καθοδήγηση, αλλά είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τα βασικά στοιχεία. Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν το lockdown ολόκληρης της Ευρώπης και ορισμένων περιοχών στις ΗΠΑ. Πιθανότατα, οι επενδυτές δεν εξετάζουν ακόμη την επιλογή της πλήρους παράλυσης της οικονομίας των ΗΠΑ. Είναι ακόμη νωρίς για να φανταστεί κανείς πλάνα από άδειους δρόμους σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει στην Ιταλία και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

Εάν συμβεί αυτό, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πραγματικά άσχημες. Ακριβώς για σύγκριση, κατά τη διάρκεια της χειρότερης ύφεσης από το 1929, το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 6.3% για τρία τρίμηνα, πριν ξεκινήσει η ανάκαμψή του. Ένα πλήρες κλείσιμο της οικονομίας θα μπορούσε πιθανότατα να προκαλέσει πολύ χειρότερα στοιχεία. Οι πρώτες προβλέψεις βλέπουν το ΑΕΠ των ΗΠΑ να πέφτει περίπου 20-30% μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2.

Τι μπορούμε να περιμένουμε μετά από αυτό το κραχ στην αγορά του Coronavirus;

Ο πανικός εξαπλώθηκε γρήγορα στους επενδυτές. Πριν από τα πρώτα σημαντικά ξεσπάσματα στην Ευρώπη, η γενική διάθεση της αγοράς ήταν πολύ εφησυχαστική και ο κορωνοϊός φαινόταν σαν ένα πρόβλημα που περιοριζόταν στην Κίνα και τις κοντινές περιοχές. Όταν ήταν σαφές ότι η κατάσταση θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας και άλλες οικονομίες επρόκειτο να υποστούν τις ίδιες ζημιές, η πώληση πανικού ξεκίνησε ένα πραγματικό κραχ στην αγορά του Coronavirus.

Η πτώση πυροδότησε μια βιασύνη για ασφάλεια, αλλά καμία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων δεν κατάφερε να προσφέρει τον ρόλο του ασφαλές καταφύγιο. 

Ακόμη και η τιμή του χρυσού έπεσε. Οι επενδυτές προσπάθησαν να πουλήσουν οποιοδήποτε ρευστό περιουσιακό στοιχείο για να αντλήσουν μετρητά και ρευστότητα. Η αγορά κρυπτογράφησης δεν γνώρισε λιγότερο άγχος. Η αγορά εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τα κρυπτονομίσματα ως μια επικίνδυνη επένδυση και οι καιροί αβεβαιότητας δημιουργούν σημαντική πίεση πώλησης στις τιμές.

Οι κεντρικές τράπεζες παρενέβησαν με μαζική συντονισμένη δράση για την ένεση ρευστότητας για την ανάσχεση του πανικού. Αυτές οι τολμηρές και προληπτικές ενέργειες πιθανότατα θα φέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στις αγορές. Ωστόσο, η αστάθεια είναι εδώ για να μείνει για πολύ καιρό, νέα ξεσπάσματα και νέα για την εξέλιξη της πανδημίας θα προκαλέσουν περαιτέρω άγχος.

Κατά την επόμενη φάση, οι επενδυτές θα αξιολογήσουν με ακρίβεια τις προοπτικές και θα εξισορροπήσουν αναλόγως τα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω αναταράξεις μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Το βασικό στοιχείο που πρέπει να παρακολουθούμε θα είναι η δημοσιοποίηση δεδομένων σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανεργία, το χρέος και τα ποσοστά χρεοκοπίας είναι όλα καταδικασμένα να αυξηθούν. Ωστόσο, η κλίμακα της αύξησης θα υπαγορεύσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της κρίσης.

Ποιες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απόδοση;

Η θεωρία μας διδάσκει ότι σε περιόδους κρίσης, οι επενδυτές τείνουν να πουλούν επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές, για να εξισορροπήσουν εκ νέου τα χαρτοφυλάκια τους σε ομόλογα, χρυσό ή μετρητά. Αυτή τη φορά η πραγματικότητα μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική. 

Τα ομόλογα δεν είναι επί του παρόντος η ασφαλέστερη επιλογή όπως ήταν ιστορικά. Και αυτό οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους: 

  • Δέκα χρόνια εξαιρετικά διευκολυντικών νομισματικών πολιτικών διόγκωσαν σημαντικά την αποτίμηση. Μέσα σταθερού εισοδήματος αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων διαπραγματεύονται ήδη με αρνητικές επιτόκιες αποδόσεις.
  • Το επίπεδο χρέους τόσο των εταιρειών όσο και της κυβέρνησης είναι σε υψηλές αξίες όλων των εποχών, κάτι που είναι ασυνήθιστο για περιόδους προ της ύφεσης.
  • Ο πληθωρισμός δεν φαίνεται βραχυπρόθεσμα, αλλά τελικά, άνευ προηγουμένου ενέσεις ρευστότητας θα έχουν συνέπειες στα επίπεδα των τιμών μακροπρόθεσμα. Τα ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας (αυτά που δεν διαπραγματεύονται ακόμη με αρνητικά επιτόκια) θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη απόδοση με αυτές τις προσδοκίες.

Τι γίνεται με τον χρυσό;

Το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο εξ ορισμού παρουσίασε χαμηλή απόδοση σε αυτά τα αρχικά στάδια. Η απότομη πτώση των τιμών στις χρηματιστηριακές αγορές ώθησε τους επενδυτές να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά για να καλύψουν τις ζημίες και πολύ πιθανό επίσης οι θέσεις σε χρυσό να παγιδεύτηκαν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Και πάλι, ο μη αναμενόμενος πληθωρισμός σύντομα δεν ωθεί τους επενδυτές να αντισταθμίσουν αυτόν τον κίνδυνο αγοράζοντας πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός. Ωστόσο, ο χρυσός θα μπορούσε να είναι μια αξιόπιστη επιλογή μακροπρόθεσμα, όταν προκύπτουν ανησυχίες για τον πληθωρισμό. 

Τα μετρητά είναι βασιλιάς. 

Σε περιόδους αβεβαιότητας, εκείνοι που κατέχουν ρευστότητα συνήθως είναι εκείνοι που μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα το χαρτοφυλάκιό τους και μπορούν να αξιοποιήσουν τις καλύτερες ευκαιρίες. Συγκεκριμένα, το δολάριο είναι μακράν ένα από τα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των παλαιών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Ο δείκτης δολαρίου εκτινάχθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε τιμές κοντά στο υψηλό 20 ετών.

Ο δείκτης του δολαρίου σπάει υψηλότερα

Αυτή η τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον, καθώς η εκτεταμένη έλλειψη δολαρίων πλήττει τις μεγάλες εταιρείες. Αυτό το θέμα είναι τόσο σημαντικό που το Η FED έπρεπε να εισαγάγει γραμμές ανταλλαγής με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Πώς να εκμεταλλευτείτε αυτές τις ευκαιρίες;

Τα καλά νέα είναι ότι και για εσάς που διαπραγματεύεστε κρυπτονομίσματα στις μέρες μας, είναι σχετικά εύκολο να διαφοροποιήσετε τις συμμετοχές σας σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Ο χρυσός, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι αντιπροσωπεύει ένα σταθερό αντιστάθμισμα σε ταραγμένες εποχές. Μπορείτε εύκολα να επενδύσετε σε χρυσό χρησιμοποιώντας PAX Χρυσό, το οποίο είναι εμπορεύσιμο στο Kraken. Ένα νόμισμα συνδεδεμένο με την τιμή μιας ουγγιάς τροίας του πολύτιμου μετάλλου και στηρίζεται ένα προς ένα σε πραγματικούς χρυσούς χρυσούς. 

Μιλώντας για σταθερά νομίσματα, έχουν ήδη αυξηθεί το ενδιαφέρον τους το 2019 και πιθανότατα ο ρόλος τους στο οικοσύστημα θα ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να κρατήσετε ψηφιακά δολάρια — Tether, DAI, USDC, BUSD, PAX USD και πολλά άλλα. Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι σε έναν κόσμο όπου τα επιτόκια κινούνται σε αρνητικά μεγέθη, η κατοχή αυτών των νομισμάτων και η κατάθεσή τους επιτρέπει στους επενδυτές να επιτύχουν σημαντικές αποδόσεις. 

Οι στρατηγικές παθητικού εισοδήματος είναι πολύ δημοφιλείς και οι επενδυτές μπορούν να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν κεντρικές ή αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους και τον βαθμό εμπιστοσύνης τους προς τα διαφορετικά πρωτόκολλα. Η πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς κρυπτογράφησης χρησίμευσε ως ένα σοβαρό stress-test, ειδικά για τα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα. Η αστάθεια της αγοράς εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις πλατφόρμες δανεισμού, αλλά όπως πάντα, η αγορά δεν παρέχει ποτέ αποδόσεις χωρίς κανέναν κίνδυνο. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε μια επένδυση με το καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Ανανεωμένη αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος

Εκτός από το Δολάριο, η παρακολούθηση και άλλων νομισμάτων θα μπορούσε να προσφέρει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες. Οι κεντρικές τράπεζες κινούνται, ο αγώνας για την υποτίμηση έχει ξεκινήσει και νέοι νομισματικοί πόλεμοι θα γίνουν. Όλα αυτά θα πυροδοτήσουν την αστάθεια και, όπως γνωρίζετε, αυτό δημιουργεί τις καλύτερες ευκαιρίες.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο Το Kraken Exchange εισήγαγε πρόσφατα τις συναλλαγές FX, προσθέτοντας εννέα ζεύγη νομισμάτων με περισσότερα να ακολουθήσουν στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα μπορείτε να διαφοροποιήσετε τη συμμετοχή σας σε πολλά διαφορετικά νομίσματα επίσης μέσω Coinrule.

Τι γίνεται με το Crypto;

Η αγορά κρυπτογράφησης δέχτηκε σοβαρό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα. Η γενική αλλαγή κινδύνου επηρέασε σκληρά τα κρυπτονομίσματα. Η σχετικά χαμηλή ρευστότητα επιδείνωσε την πτώση και οι ρευστοποιήσεις σε θέσεις μόχλευσης επιτάχυναν την πτωτική τάση. 

Η αποτίμηση της ευρείας αγοράς κρυπτονομισμάτων υποχώρησε σε βασικά μακροπρόθεσμα επίπεδα. Κοιτάζοντας μόνο το οικοσύστημα κρυπτογράφησης, αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία αγοράς για συσσώρευση περισσότερων. Ωστόσο, το ευρύ οικονομικό τοπίο είναι πολύ αβέβαιο και θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές για μεγαλύτερες περιόδους.

Από τον Φεβρουάριο, η συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και των μετοχών έχει αυξηθεί και τώρα είναι σχετικά υψηλή. Λάβετε υπόψη ότι η τιμή είναι επί του παρόντος περίπου στο 0.1, η οποία εξακολουθεί να είναι μια σχετικά χαμηλή συσχέτιση σε σύγκριση με άλλες παραδοσιακός τάξεις περιουσιακών στοιχείων. Η ιδέα της κρυπτογράφησης ως αντιστάθμισης σε μια κρίση του συστήματος παλαιού τύπου φαίνεται να μην συμβαίνει ακόμα. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι λογικό καθώς τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν μια ευρέως αναγνωρισμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για τους επενδυτές. 

Συσχέτιση μεταξύ Bitcoin και του SP500 – Πιστώσεις Νομισματικά

Είναι καλύτερα να παρακολουθούμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε αν η αντίληψη των επενδυτών αλλάζει καθώς εξελίσσονται νέα γεγονότα.

Οι καλύτερες στρατηγικές για αυτούς τους δύσκολους καιρούς

Coinrule μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτές τις αβέβαιες μέρες, μετατρέποντας την αγχωτική βραχυπρόθεσμη αστάθεια σε ευκαιρίες. 

Κανόνες σαν αυτόν σάς επιτρέπουν να λαμβάνετε μικρές κινήσεις τιμών χωρίς να δημιουργείτε μεγάλες θέσεις που μπορεί να σας εκθέσουν σε σημαντικές απώλειες σε περίπτωση απότομων μειώσεων. 

Αγοράστε τη βουτιά στην αγορά Coronavirus Crash
Στρατηγική προτύπου: Αγοράστε The Dips + Stop Loss / Αποκτήστε κέρδη

Αντίθετα, αν το δείτε ως καλό αγορά ευκαιρίας και είστε πρόθυμοι να πραγματοποιήσετε συναλλαγές σε πιο μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο. Θα μπορούσατε να συγκεντρώσετε περισσότερα από τα αγαπημένα σας νομίσματα. Στη βιβλιοθήκη προτύπων μας, θα βρείτε πολλά παραδείγματα ρυθμίσεων που ταιριάζουν σε διαφορετικά στυλ συναλλαγών. 

Συμβουλή μπόνους: το εβδομαδιαίο 200 MA για την τιμή του Bitcoin παρείχε υποστήριξη κατά τη διάρκεια της αγοράς Bear 2018 και εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο αυτές τις μέρες. Coinrule πρόσθεσε τεχνικούς δείκτες στη μηχανή συναλλαγών τις τελευταίες εβδομάδες, και θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε έναν κανόνα όπως ο παρακάτω.

Στρατηγική DCA που βασίζεται στο εβδομαδιαίο 200MA στο Bitcoin

Φυσικά, μην ξεχνάτε ποτέ να προσθέτετε ένα stop loss στις συναλλαγές σας για να προστατευτείτε από απροσδόκητες απώλειες.

Επανεξετάστε την επενδυτική σας στρατηγική

Το νέο παγκόσμιο οικονομικό σενάριο απαιτεί μια νέα αξιολόγηση του κινδύνου του χαρτοφυλακίου σας και μια εις βάθος αξιολόγηση της θέσης κατά τους επόμενους μήνες.

Τα κρυπτονομίσματα είναι πιθανώς η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με το καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής για το μέλλον. Η ευρεία έννοια της κρυπτογράφησης σχεδιάστηκε ακριβώς για περιόδους όπως αυτή. Αυτή η κατάρρευση της αγοράς του κορωνοϊού θα είναι το πραγματικό stress test της υποκείμενης φιλοσοφίας της. Επιπλέον, οι ομάδες κρυπτογράφησης είναι σε καλή θέση για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους εξ αποστάσεως χωρίς ασυνέχειες. Ακόμα κι αν η ομάδα μας είναι κατανεμημένη σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, κανένας περιορισμός καραντίνας δεν επηρεάζει τη διαδικασία ανάπτυξής μας.

Το μοναδικό πιο απειλητικό στοιχείο είναι ότι τα κρυπτονομίσματα γνώρισαν πολλές αγορές κρυπτονομισμάτων bear αλλά ποτέ μια παλαιού τύπου αγορά ευρείας bear. Παρακολουθώντας πώς εξελίσσεται η συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και των μετοχών θα δώσει μια ιδέα για το πώς οι επενδυτές θα αντιληφθούν πραγματικά τον κίνδυνο των κρυπτονομισμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσετε σε αυτό το κραχ της αγοράς Coronavirus είναι να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας. Προσθέστε νέες αμυντικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων όπως χρυσό, νομίσματα και σταθερά νομίσματα στο πορτοφόλι σας για να μειώσετε τον συνολικό κίνδυνο.

Σε περιόδους που η προσαρμογή σε νέα σενάρια και η προληπτική δράση κάνει τη διαφορά, Coinrule δέχεται επίσης την πρόκληση και γίνεται μια πλατφόρμα συναλλαγών πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων.

Μείνετε συντονισμένοι…

και συναλλαγές με ασφάλεια!



ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ

Δεν είμαι αναλυτής ή επενδυτικός σύμβουλος. Όλα όσα παρέχω εδώ είναι καθαρά για καθοδηγητικούς, ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει να επαληθεύσετε ανεξάρτητα όλες οι πληροφορίες στην ανάρτησή μου. Δεν μπορώ να θεωρηθώ υπεύθυνος για οποιαδήποτε απώλεια ή ζημιά που προκλήθηκε με βάση τέτοιες πληροφορίες. Λάβετε υπόψη ότι οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα εμπεριέχουν σημαντικό βαθμό κινδύνου.