Γιατί τα κρυπτονομίσματα έχουν μειωθεί
Crypto Automated Trading

Γιατί πέφτουν τα κρυπτονομίσματα σήμερα; Διατήρηση Ηρεμίας και Διαχείριση Κινδύνων

Η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων μοιάζει κυρίως με ιδέες κερδών και αύξησης κεφαλαίου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτό συνοδεύεται από αστάθεια και κίνδυνο. Οι αγορές κρυπτογράφησης είναι ασταθείς, με συνεχείς διακυμάνσεις στην τιμή. Πολλοί νεοφερμένοι μπορεί να μπερδευτούν όταν, μετά από μια διαρκή αύξηση της τιμής, τελικά η τάση αντιστραφεί. Ετσι, γιατί πέφτουν τα κρυπτονομίσματα; 

Θα παρουσιάσουμε πώς λειτουργούν οι αγορές και άλλους παράγοντες που κλιμακώνουν τις αντιστροφές τάσεων, όπως η μόχλευση και η ρευστοποίηση, για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση. 

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πώς να ξεκινήσετε με τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, μπορείτε επίσης να βρείτε αυτό το άρθρο ενδιαφέρων.

Τους τελευταίους 6 μήνες, το Bitcoin έδωσε την εντύπωση ότι η μόνη δυνατή κατεύθυνση ήταν ανοδική, δημοσιεύοντας τακτικά νέα υψηλά όλων των εποχών. Καθώς η δράση της τιμής εκτυλίχθηκε πρόσφατα, η τελευταία έκρηξη φαινόταν αρκετά αδύναμη και τώρα επανέρχεται γρήγορα. Οι έμποροι αγόραζαν τις πτώσεις μόνο και μόνο επειδή αυτό ήταν το μόνο που έπρεπε να κάνουν εδώ και έξι μήνες για να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη. Ο RSI δίνει μια σαφή εικόνα της τρέχουσας ισχύος της τάσης. Εξασθενεί σε κάθε νέο σκέλος.

Εξασθένηση ανοδικής τάσης Bitcoin

Πώς λειτουργούν οι αγορές

Όταν συμμετέχετε σε μια ελεύθερη αγορά όπως η κρυπτογράφηση, διάφοροι τύποι επενδυτών επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Οι υπομονετικοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές τείνουν να συσσωρεύουν. Αργά, αλλά σταθερά, η τιμή αρχίζει να ανεβαίνει. Οι φάλαινες και οι μεγάλοι επενδυτές ανακατανέμουν τα χαρτοφυλάκιά τους, αυξάνοντας τη ζήτηση χωρίς να επηρεάζεται πολύ η προσφορά. Οδηγώντας στη συνέχεια σε άνοδο των τιμών, ενθαρρύνοντας τη ροή περισσότερων φρέσκων κεφαλαίων. Οι νέες εισροές κεφαλαίων οδηγούν στην εκτίναξη των τιμών, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις τιμές. Δεδομένου ότι η τιμή φαίνεται να μην πέφτει ποτέ, οι επενδυτές αυξάνουν τη μόχλευση και το κεφάλαιο σε κίνδυνο.

Κύκλοι αγοράς κρυπτογράφησης

Μόλις η πληθωρικότητα φτάσει σε υπερβολικά επίπεδα, η τιμή επανέρχεται, οδηγώντας σε ρευστοποίηση όσων έχουν υψηλή μόχλευση. Εδώ η προσφορά υπερβαραίνει τη ζήτηση πιέζοντας τις τιμές χαμηλότερα. Η διόρθωση αρχίζει να επιταχύνεται και όσες ήταν υπερβολικά εκτεθειμένες σε πανικό πουλάνε, προκαλώντας την κατάρρευση της τιμής. Οι βραχυπρόθεσμοι έμποροι πωλούν κερδοσκοπίες σχετικά με τη δράση των τιμών, ενώ οι μακροπρόθεσμοι έμποροι συσσωρεύονται σταδιακά πιο επιθετικά με πτώση. Όταν η πίεση πώλησης μειώνεται καθώς οι πωλητές εκφόρτωσαν τη θέση με τη μεγαλύτερη μόχλευση, ο κύκλος μπορεί να επιστρέψει από την αρχή.

Μόχλευση και ρευστοποιήσεις

Πολλοί έμποροι χρησιμοποιούν μόχλευση για να αυξήσουν το μέγεθος των θέσεων τους και να αυξήσουν τις αποδόσεις των συναλλαγών τους. Μόχλευση είναι όταν οι έμποροι χρησιμοποιούν τα διακριτικά τους ως εγγύηση για να αυξήσουν το μέγεθος της θέσης τους δανειζόμενοι κεφάλαια από το χρηματιστήριο. Αυτή η τεχνική μπορεί να μεγεθύνει τα κέρδη, ωστόσο, μεγεθύνει επίσης τις απώλειες και αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο της αγοράς. Όταν οι έμποροι χρησιμοποιούν υψηλούς βαθμούς μόχλευσης και η αγορά κινείται εναντίον τους, τα χρηματιστήρια κλείνουν στην αγορά τις θέσεις όπου το περιθώριο δεν πρόκειται να καλύψει πλέον τις ζημιές, πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις. Όταν οι κινήσεις της αγοράς είναι ακραίες, περισσότεροι έμποροι ρευστοποιούνται ταυτόχρονα, πιέζοντας την τιμή ακόμη πιο κάτω.

Η υπερβολική μόχλευση είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα κρυπτονομίσματα έχουν πέσει σήμερα.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα θα ήταν όταν η τιμή του Bitcoin μειώθηκε κατά 22% από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου, γεγονός που οδήγησε στη ρευστοποίηση περίπου μισού εκατομμυρίου συναλλαγών συνολικής αξίας 4.4 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλα τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης.

Ιστορική αναφορά

Η ιστορία του Bitcoin δεν είναι ξένη στις ξαφνικές πτώσεις τιμών της τάξης του 20-30%. Τον Δεκέμβριο του 2017, το Bitcoin σημείωσε νέο υψηλό όλων των εποχών στα 16,638 $. Ακολούθησε διόρθωση τιμών περίπου 25%. Εξετάζοντας τις ιστορικές αναφορές, γίνεται προφανές ότι οι διορθώσεις 20% δεν είναι ασυνήθιστες για ένα ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο όπως το Bitcoin. Μεταξύ 2017 και 2018, η τιμή μειώθηκε έως και 30% 9 φορές, αυξάνοντας πάνω από 3000% την ίδια περίοδο.

Βασικά στοιχεία της αγοράς κρυπτογράφησης

Η εξέταση των θεμελιωδών βασικών στοιχείων της αγοράς κρυπτονομισμάτων μπορεί να βοηθήσει τους εμπόρους να καταλάβουν πού οδεύει η αγορά. Μια σημαντική μέτρηση που μπορεί να θεωρηθεί δείκτης για την επιτυχία των αγορών είναι η συνολική αξία που είναι κλειδωμένη στο Decentralized Finance Dapps. Αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 38.52 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζει να αυξάνεται. Η συνολική αξία που έχει κλειδωθεί δείχνει το ενδιαφέρον για το DeFi και η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων αυξάνεται.

Ένας άλλος δείκτης είναι το Hashrate του BTC, το οποίο είναι στο υψηλότερο από ποτέ. Αυτό δείχνει ότι το δίκτυο Bitcoin είναι πιο ασφαλές από ποτέ. Επιπλέον, δείχνοντας ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν εξόρυξη αυτή τη στιγμή. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περισσότερα ιδρύματα εισέρχονται στην αγορά του Bitcoin καθησυχάζει τους εμπόρους ότι τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη υποστηρίζουν την αύξηση της τιμής.

Bitcoin Hashrate. Πηγή

Διαχείριση Κινδύνων

Είτε πρόκειται για διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είτε για spot, είναι πάντα απαραίτητο να ασκείτε ορθή διαχείριση κινδύνου. Κατά τη διάρκεια των ανοδικών κύκλων, οι επενδυτές τείνουν να παραδίδονται στα συναισθήματα και αρχίζουν να πιστεύουν ότι το περιουσιακό στοιχείο στο οποίο επενδύουν δεν θα μειωθεί ποτέ σε τιμή, ανεξάρτητα από τις υποθέσεις κάποιου σχετικά με το κόστος της επένδυσης ή την πίστη τους στις δυνατότητες.

Η εξάσκηση στη διαχείριση κινδύνου επενδύοντας μόνο ό,τι έχετε την πολυτέλεια να χάσετε είναι απαραίτητη. Ο απλούστερος τρόπος για να προστατεύσετε τα χρήματά σας ακόμη και σε ανοδική τάση είναι να έχετε ένα stop-loss. Ένα stop-loss προστατεύει τα χρήματά σας σε περίπτωση αντιστροφής. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να πουλήσετε κρυπτονομίσματα για να επωφεληθείτε από την πτώση της τιμής.

Με Coinrule, είναι εύκολο να πιάσετε ευκαιρίες από την αρνητική πλευρά, ακριβώς όπως όταν η αγορά έχει ανοδικές τάσεις.

Ενεργοποίηση στρατηγικής σύντομων πωλήσεων Bitcoin Coinrule

Αναλάβετε δράση όταν

Η κατανόηση των αγορών κρυπτονομισμάτων επιτρέπει στους εμπόρους να εφαρμόζουν στρατηγικές και να αναλαμβάνουν δράση ανάλογα. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο αυτοματισμού συναλλαγών όπως π.χ Coinrule επιτρέπει στους εμπόρους να εκτελούν τις στρατηγικές τους έγκαιρα και έγκαιρα κατά τη διάρκεια των κινήσεων της αγοράς. Η έναρξη ενός απλού κανόνα stop-loss ή συσσώρευσης, όπως αυτός που φαίνεται παρακάτω, μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής κατά τη διάρκεια μιας αντιστροφής τιμής.

Αυτός ο κανόνας έχει οριστεί να πωλεί Bitcoin όταν η τιμή μειωθεί κατά 4% και στη συνέχεια να αγοράζει ξανά όταν η τιμή πέσει περαιτέρω. Έτσι, προστατεύοντας τα χρήματά σας και αυξάνοντας επίσης τον αριθμό των κουπονιών που διατηρούνται. Κανόνες όπως αυτός επιτρέπουν στους εμπόρους να διαχειρίζονται εύκολα και αποτελεσματικά τον κίνδυνο χωρίς να παρακολουθούν συνεχώς τις τιμές.

Στρατηγική Διαχείρισης Κινδύνων Ενεργοποίηση Coinrule

Βασικές τακτικές

  • Οι αγορές κρυπτονομισμάτων λειτουργούν κυκλικά και το συναίσθημα είναι ένας κινητήριος παράγοντας στους κύκλους των κρυπτονομισμάτων. Καθώς οι τιμές αυξάνονται, οι επενδυτές αρχίζουν να FOMO στο περιουσιακό στοιχείο, αυξάνοντας τις τιμές και υπεραποκαθιστώντας τους εαυτούς τους. Αυτό τελικά οδηγεί σε μια απότομη διόρθωση όπου πολλοί έμποροι πωλούν τα περιουσιακά στοιχεία και επαναφέρουν τον κύκλο ώστε οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές να αρχίσουν να συσσωρεύουν ξανά.
  • Πολλοί traders ανοίγουν θέσεις με υψηλή μόχλευση. Κατά τη διάρκεια απότομων κινήσεων της αγοράς, πρέπει να κλείσουν τις θέσεις τους λόγω ρευστοποιήσεων. Αυτό ωθεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το μέγεθος της πτώσης της τιμής.
  • Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι διορθώσεις 20-30% είναι χαρακτηριστικές για ασταθή περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin. Έχουμε δει πτώσεις παρόμοιες με αυτές που είδαμε αρκετές φορές σε προηγούμενους κύκλους Bitcoin Bulls. 
  • Παρόμοια με οποιαδήποτε αγορά, η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει τα θεμελιώδη της στοιχεία. Ωστόσο, οι μετρήσεις διαφέρουν από άλλες αγορές. Μια τέτοια μέτρηση είναι η τιμή που είναι κλειδωμένη στο Defi, η οποία δείχνει το ενδιαφέρον για την Αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.