Ethereum vs Cardano - η καλύτερη επένδυση
Crypto Automated Trading

Ethereum vs Cardano – Σε τι πρέπει να επενδύσετε;

Τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν γρήγορα την επικρατούσα αναγνώριση. Ωστόσο, το πιο διάσημο κρυπτονόμισμα παραμένει το Bitcoin και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Bitcoin είναι το πιο γνωστό νόμισμα στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, άλλα έργα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επέκταση της περίπτωσης χρήσης κρυπτονομισμάτων και υπόσχονται να επιφέρουν μια παγκόσμια αναταραχή που δεν έχει παρατηρηθεί από την έλευση του Διαδικτύου. Το Ethereum vs Cardano μοιάζει πολύ, ποιες είναι οι διαφορές τους;

Και τα δύο blockchain επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν αποκεντρωμένες εφαρμογές και να τρέχουν έξυπνα συμβόλαια, αλλά ποια είναι καλύτερη επένδυση; 

Ας σκάψουμε περισσότερο στις ομοιότητες και τις διαφορές αυτών των πρωτοκόλλων. Θα υπάρξει νικητής μακροπρόθεσμα; Ή θα συνυπάρχουν και τα δύο το ένα δίπλα στο άλλο;

Τι είναι το Ethereum;

Το Bitcoin είναι ο βασιλιάς της κρυπτογράφησης επειδή είναι ασφαλές και αξιόπιστο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πηγαίος κώδικας του είναι απλός και ευανάγνωστος. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν σφάλματα ή σημεία αποτυχίας. Λόγω του ορίου του στη δομή, το Bitcoin δεν είναι ευέλικτο και δεν επιτρέπει πολλές περιπτώσεις χρήσης, εκτός από την αποθήκευση και τη μεταφορά αξίας (που per-se είναι μια εξαιρετική περίπτωση χρήσης!). 

Το 2015 ο Vitalik Buterin κατάλαβε ότι οι δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain ήταν πολύ ευρύτερες. Το Ethereum είναι μια πλατφόρμα υπολογιστών ανοιχτού κώδικα, peer-to-peer, βασισμένη σε blockchain. Σκεφτείτε το ως έναν κατανεμημένο υπολογιστή που μπορεί να τρέξει αμέτρητες αποκεντρωμένες εφαρμογές χωρίς να χρειάζεται έλεγχος ή παρέμβαση τρίτου για να λειτουργήσει. Το Ethereum έχει ένα εγγενές κρυπτονόμισμα γνωστό ως Ether. Οι χρήστες πληρώνουν για συναλλαγές στο blockchain Ethereum χρησιμοποιώντας Ether.

Από τότε, η πλατφόρμα έχει γίνει ένα από τα πιο εδραιωμένα blockchain. Ως συνέπεια της επιτυχίας του, η τιμή του Ether έχει αυξηθεί εκθετικά από το 2016.

Γιατί το Ethereum ήταν τόσο επιτυχημένο μέχρι στιγμής;

Δεν υπάρχουν όρια στον αριθμό και την ποικιλία των εφαρμογών που μπορούν να τρέξουν πάνω από το Ethereum, τον κύριο μοχλό για την επιτυχία του. Στο οραματικό μυαλό του, ο Buterin προέβλεψε νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο ένα μέλλον όπου οι προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις εφαρμογές τους στο blockchain.

Αυτές οι εφαρμογές, γνωστές ως αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps), μπορούν να έχουν απεριόριστες λειτουργίες. Ενώ σχεδόν κάθε επιχειρηματικό μοντέλο έχει ήδη προσγειωθεί στο blockchain Ethereum με κάποια μορφή, οι εφαρμογές που μέχρι στιγμής έχουν κερδίσει περισσότερη έλξη είναι αυτές που σχετίζονται με το DeFi (αποκεντρωμένη χρηματοδότηση), τα παιχνίδια και τα NFT.

Συνολική αξία κλειδωμένη στο Ethereum Blockchain
Συνολική τιμή κλειδωμένη στο Ethereum Blockchain σύμφωνα με τον παλμό DeFi

Το Ethereum επιτρέπει στους προγραμματιστές να κωδικοποιούν έξυπνες συμβάσεις που εκτελούν προκαθορισμένες ενέργειες χωρίς να χρειάζεται ένας μεσάζων να τις διαχειρίζεται. Τα έξυπνα συμβόλαια είναι συμβάσεις αυτοεκτελούμενες που θα εκτελούνται μόνο όταν ισχύει ένα σύνολο προκαθορισμένων συνθηκών. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή δανεισμού που χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια θα αποδεσμεύσει το δάνειο μόνο αφού ο αντισυμβαλλόμενος δώσει την απαιτούμενη ασφάλεια.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση;

Στις μέρες μας το χρηματοοικονομικό οικοσύστημα θέτει πολλούς περιορισμούς για τους χρήστες. Οι κανονισμοί και οι απαιτήσεις συμμόρφωσης περιορίζουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες για εκατομμύρια χρήστες. Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση ορίζει όλες εκείνες τις εφαρμογές peer-to-peer που εκτελούνται σε blockchain που επιτρέπουν στους χρήστες να επενδύουν, να δανείζουν ή να δανείζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα χρηματοδότησης που διαχειρίζονται κεντρικοί φορείς, το DeFi δεν έχει λογοκρισία και ελάχιστες απαιτήσεις επαλήθευσης. Αυτά τα προγράμματα είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Οι πλατφόρμες Defi είναι εξαιρετικά προγραμματιζόμενες, αμετάβλητες και διαλειτουργικές. Είναι επίσης χωρίς άδεια και διαφανή, καθιστώντας τα καλύτερα από τα νομίσματα fiat που δεν διαθέτουν τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Πρωτόκολλα όπως το Uniswap, το Compound, το Aave και άλλα έχουν αλλάξει ριζικά το κρυπτογραφικό οικοσύστημα αποδεικνύοντας ότι το αρχικό όραμα της Vitalik μπορεί να μεταφραστεί σε πραγματικές περιπτώσεις χρήσης που θα αλλάξουν τον κόσμο.

Επεκτασιμότητα Ethereum και Λύσεις επιπέδου 2

Ακόμη και με την τεράστια επιτυχία του, το Ethereum εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα. Όπως όλα τα blockchain, ένα από τα κύρια προβλήματα του Ethereum είναι η επεκτασιμότητα. Καθώς το οικοσύστημα εξελίσσεται, υπάρχουν ήδη αρκετές λύσεις που εγγυώνται την επεκτασιμότητα των επιδόσεων με χαμηλές χρεώσεις συναλλαγών. Το 2021 ήταν η χρονιά των πρωτοκόλλων layer-2, όπως το Polygon.

Οι λύσεις επιπέδου 2 επιτρέπουν επεκτασιμότητα με το χειρισμό συναλλαγών εκτός του δικτύου Ethereum, ενώ παράλληλα αξιοποιούν την ισχυρή ασφάλεια του κύριου δικτύου.

Λύσεις Layer 2 για Ethereum
Λύσεις Layer 2 για Ethereum. Πηγή

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ανησυχίες για την επεκτασιμότητα βρίσκονται στον πυρήνα του τρόπου λειτουργίας του Ethereum. Οι κόμβοι Ethereum εγκρίνουν συναλλαγές που βασίζονται σε μια ασφαλή διαδικασία που καταναλώνει πόρους, γνωστή ως απόδειξη εργασίας. Η επικύρωση συναλλαγής με βάση πολύπλοκα μαθηματικά δίνει στο δίκτυο υψηλό βαθμό ασφάλειας αλλά αφήνει επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μια στροφή σε έναν αλγόριθμο συναίνεσης απόδειξης συμμετοχής θα εγγυηθεί καλύτερες επιδόσεις, χαμηλότερα τέλη και χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αυτό είναι το σχέδιο του Ethereum 2.0, το οποίο βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Το ανοιχτό ερώτημα είναι εάν αυτή η ριζική αλλαγή θα επηρεάσει την ασφάλεια του δικτύου ή όχι.

Σε αντίθεση με το Ethereum, η ομάδα του Cardano κατασκεύασε το δίκτυο χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης στοιχήματος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις επεκτασιμότητας από την πρώτη μέρα.

Τι είναι το Cardano;

Όπως ο Vitalik Buterin περίμενε τους περιορισμούς του δικτύου του Bitcoin, ο Charles Hoskinson κατάλαβε γρήγορα ότι το Ethereum δεν μπορούσε να χειριστεί μια παγκόσμια κλίμακα του δικτύου με τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί. 

Ο Hoskinson ήταν από τους πρώτους προγραμματιστές που δούλεψαν στο Ethereum. Στη συνέχεια άρχισε να κατασκευάζει το Cardano ως βελτιωμένο πρωτόκολλο. Ο Hoskinson συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να βελτιώσει το Ethereum αποφεύγοντας τις κύριες αδυναμίες του. Το Cardano είναι ένα αποκεντρωμένο blockchain που αναπτύχθηκε μέσω μεθόδων που βασίζονται σε στοιχεία και έρευνας με κριτές από ομοτίμους. 

Η Cardano προσφέρει ισχυρά έξυπνα συμβόλαια χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό συναίνεσης με εκ των προτέρων ανάθεση απόδειξης στοιχήματος (DPoS). Αυτό έχει σχεδιαστεί για να είναι ενεργειακά αποδοτικό και να διευκολύνει γρήγορες συναλλαγές με σχεδόν μηδενικές χρεώσεις συναλλαγών. Μια άλλη κύρια διαφορά μεταξύ Ethereum και Cardano είναι η προσφορά νομισμάτων τους. Το Cardano θα έχει το πολύ 45 δισεκατομμύρια νομίσματα σε κυκλοφορία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την απεριόριστη προσφορά του Ethereum.

Αν και η κυκλοφορία του Cardano πραγματοποιήθηκε το 20217, υπήρξε ελάχιστη ανάπτυξη όσον αφορά τις εφαρμογές σε σύγκριση με το Ethereum από τότε. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα έξυπνα συμβόλαια δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στο κεντρικό δίκτυο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή κατατάσσεται ως το πέμπτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς. Οι επενδυτές έχουν μεγάλες προσδοκίες από το έργο, το οποίο έχει περάσει από μια δυσκίνητη αναπτυξιακή διαδικασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Ανάπτυξη Cardano Μέχρι στιγμής

Το Cardano είναι ένα έργο σε εξέλιξη εδώ και τέσσερα χρόνια και ο οδικός χάρτης διέρχεται από πέντε διακριτές φάσεις, και συγκεκριμένα:

  1. Ίδρυμα (εποχή Βύρωνα)
  2. Αποκέντρωση (εποχή Shelley)
  3. Έξυπνα συμβόλαια (εποχή Goguen)
  4. Scaling (εποχή Basho)
  5. Διακυβέρνηση (εποχή Βολταίρου)

Ο Cardano έχει ήδη περάσει από την εποχή των Byron και Shelley (η οποία εισήγαγε τον αλγόριθμο συναίνεσης απόδειξης στοιχήματος) και βρίσκεται στα αρχικά στάδια της εποχής Goguen. Ο Cardano ανακοίνωσε πρόσφατα το Alonzo hard-fork να εφαρμόσει έξυπνες συμβάσεις στο δίκτυο και να ανοίξει το δρόμο για αποκεντρωμένες εφαρμογές. Η ενημέρωση συστήματος αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στο τρίτο τρίμηνο του 2021 και κεντρίζει πολύ την προσοχή στο Cardano.

Cardano εναντίον Ethereum, ποιο να αγοράσετε;

Τόσο το Ethereum όσο και το Cardano είναι πολλά υποσχόμενα έργα που είναι πιθανό να παραμείνουν εδώ στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης, αλλά ποιο είναι η καλύτερη επένδυση; 

Αν και φαίνεται ότι για πολλούς επενδυτές είναι θέμα Ethereum εναντίον Cardano, για το ποιος από τους δύο θα κερδίσει τον άλλο, η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική. Το Ethereum μπορεί να είναι επί του παρόντος μια ασφαλέστερη εναλλακτική, λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία υιοθέτησή του, το πλεονέκτημά του για πρώτη φορά και το γεγονός ότι οι περισσότερες άλλες εφαρμογές DeFi εκτελούνται στο blockchain Ethereum. 

Τούτου λεχθέντος, το Cardano είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για επενδυτές που αναζητούν περισσότερες ανοδικές δυνατότητες, ειδικά εάν ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσης είναι μακροπρόθεσμος. Φυσικά, με περισσότερες δυνατότητες οι αποδόσεις έρχονται και υψηλότεροι κίνδυνοι. Ο οδικός χάρτης που πρέπει να περάσει ο Cardano για να αποκτήσει την πλήρη ικανότητα που υπόσχεται εδώ και χρόνια είναι ακόμη ημιτελής και πολλές αβεβαιότητες είναι μπροστά. Η υιοθέτηση του Cardano ήταν σχετικά αργή, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλατφόρμα έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. 

Διάγραμμα τιμών Ethereum vs Cardano
Διάγραμμα τιμών Ethereum vs Cardano

Τελικός του Word

Το οικοσύστημα κρυπτογράφησης γνώρισε μια εντυπωσιακή ανάπτυξη τον περασμένο χρόνο, με πολλά έργα να εμφανίζονται ως κύριοι παίκτες. Καθώς τα Polkadot, Binance Smart Chain, Atom, Terra και Avax (για να αναφέρουμε μερικά) θα αναπτυχθούν περαιτέρω, είναι πιθανό να αναμένεται περισσότερη διαλειτουργικότητα μεταξύ αυτών των δικτύων. Ο νικητής μεταξύ Ethereum και Cardano θα είναι πιθανώς το δίκτυο που θα συνδεθεί καλύτερα με άλλα οικοσυστήματα. 

Είτε επιλέξετε να επενδύσετε στο Ethereum είτε στο Cardano, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια επένδυση υψηλού κινδύνου, επομένως θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να ερευνήσετε και τα δύο νομίσματα και να εξετάσετε την πρόταση αξίας τους πριν κάνετε την επιλογή σας. 

Το Ethereum vs Cardano μοιάζει με επιλογή μεταξύ το παλιό vs το νέο. Αλλά ενώ το παλιά έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί, η νέος μπορεί να γεράσει στην προσπάθεια να φτάσει στο έπακρο τις δυνατότητές του. 

Στο τέλος, θα πρέπει να αξιολογήσετε την ανοχή σας στον κίνδυνο και να επενδύσετε ανάλογα!


ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ

Δεν είμαι αναλυτής ή επενδυτικός σύμβουλος. Όλα όσα παρέχω εδώ είναι καθαρά για καθοδηγητικούς, ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στην ανάρτησή μου θα πρέπει να επαληθεύονται και να επιβεβαιώνονται ανεξάρτητα. Δεν μπορώ να θεωρηθώ υπεύθυνος για οποιαδήποτε απώλεια ή ζημιά που προκλήθηκε με βάση τέτοιες πληροφορίες. Λάβετε υπόψη σας τους κινδύνους που ενέχει η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων.